CARA-CARA MEMBUAT CAKE :-
*setengah cawan lemak sayuran, campurkan dengan 1setengah cawan gula castor, pukul smpai ringan. Masukkan telur 2 biji smpai sebati, esen vanilla, appel sider venegar, butter milk, pewarna merah dan akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak bersama 6sudu etengah serbuk koko, sedikit garam dan satu sudu setengah soda berkabonat.
*Panaskan ketuhar 175c dan masak selama 40/50minit.
CARA-CARA MEMBUAT BUTTER MILK:-
*1cawan susu, 1sudu kecil jus lemon.
-nak beli terus boleh tapi mahal dan membazir sbb kite gunakan sikit jerrrrr.
CARA MEMBUAT TOPPING/ ICING:-
*Tuangkan dua cawan mentega, 2cawan gula castor, 2sudu kecil esen vanilla, puul hingga kembang dan msukkan roux yg telah sejuk kealam campuran butter. Pukul hingga menjadi lebih pekat. Sejukkan dan hias diatas cake. Siap :)
CARA MEMBUAT ROUX (FRENCH BUTTER ROUX) :-
*Masukkan 2cawan susu biasa, 10sudu besar tepung gandum, kacau sehingga rata dan pekat. Sejukkan.
________________________________________________
Bagi aku, cara mudah nak buat topping ada, tp mahal sikit sbb gunakan imported cheese. Tapi ofcours lagi sedap and cepat :)
Untuk icing/frosting,
2 cawan gula icing
4 oz Cream Cheese, suhu bilik
2 sudu besar mentega tanpa garam, lembut pada suhu bilik
1 sudu besar susu segar
1 sudu teh Vanilla Extract
*Masukkan kedalam mixer pukul smpai kental.
Settel.